Rondje Bonapartedok

Graanzuiger uitzonderlijk open voor publiek

Evenement

In het weekend van 17 maart zal de Graanzuiger N° 19 aan het MAS onder stoom gebracht worden en uitzonderlijk open zijn voor het publiek. De enorme machine is sinds oktober 2017 te gast in Antwerpen en het is zo’n 10 jaar geleden dat hij hier in werking is geweest. Het openstellen van de Graanzuiger is bovendien de aanleiding voor het evenement ‘Rondje Bonapartedok’, waarbij het MAS samen met zijn partners het kostbaar maritiem erfgoed in het dok in de kijker zet.
zaterdag 17 maart 2018 tot zondag 18 maart 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Tijdens het weekend van ‘Rondje Bonapartedok’ zal Graanzuiger n°19 onder stoom gebracht worden en kan hij uitzonderlijke bezocht worden door het publiek. Dit is een unieke kans om de werkende machine tot leven te zien komen. Ook de Handkraan naast het MAS, het lichtschip de West-Hinder, de Vlotkraan 9 en het Rijn- en Binnenvaartmuseum zijn te bezoeken. Het publiek is van harte uitgenodigd aan boord en op de kade, waar extra handwerktuigen, gerelateerd aan graanoverslag, uit de MAS-collectie getoond worden.

Graanzuiger N° 19

In het begin van de twintigste eeuw werd met deze enorme machine de lading van een zeeschip overgeladen naar kleinere binnenschepen. Een graanzuiger werkt in zekere zin als een stofzuiger. Met vier buizen wordt het graan uit het scheepsruim gezogen tot bovenin de toren. Anders dan bij een stofzuiger worden de graankorrels er niet vastgehouden: ze worden opgevangen, gewogen, en in precieze hoeveelheden in het ruim van het binnenschip ernaast gestort. Een stoommachine drijft twee geweldige vacuümpompen aan. Daarmee verzet de graanzuiger tot 200 ton graan per uur. Een schip lossen met de hand duurde al gauw een hele week. Enkele graanzuigers klaarden deze klus in amper een dag. Bovendien zijn de graanzuigers drijvend, en hoeft het schip voor het lossen dus niet aan de kaai te meren. Op 2 februari 1988 werd de laatste taak met een drijvende graanzuiger verricht. Graanzuiger N°.19 werd in 1985 verkocht aan het Maritiem Museum Rotterdam.

Samenwerking

De Graanzuiger N° 19 behoort tot de topstukken van het Maritiem Museum Rotterdam. Het object is te gast bij het MAS in het kader van een internationaal samenwerkingsproject met het Maritiem Museum Rotterdam.

Met het ‘Rondje Bonapartedok’ wil het MAS aandacht vragen voor het maritiem erfgoed. Het museum zoekt vrijwilligers om zich in de komende jaren toe te leggen op een verdere valorisering van het Maritiem Erfgoed.

Praktisch

Zaterdag 17 maart:

  • 12 uur: Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens luidt het weekend in door de stoomfluit van de graanzuiger aan te zetten.
  • 10 tot 17 uur: Bezoek maritiem erfgoed Bonapartedok

Zondag 18 maart:

  • 10 tot 17 uur: Bezoek maritiem erfgoed Bonapartedok.

Bezoek aan het maritiem erfgoed is gratis. Reserveren is niet nodig.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief