Collectie op reis

In het MAS kunt u de wereld zien. Of toch een deel ervan want de wereld wil ook het MAS zien. De bijzondere stukken uit het MAS zijn immers vaak erg interessant voor andere binnen- en buitenlandse musea. Het MAS krijgt dan ook regelmatig de vraag om stukken tijdelijk uit te lenen. En daar gaan we graag op in. Zo kunt u de stukken uit de MAS-collectie niet alleen in Antwerpen aantreffen, maar overal te wereld. New York, Marokko of Shangai? Het kan allemaal.

Sint-Joris en de draak naar Hallepoort, Brussel

In langdurige bruikleen aan Hallepoort (KMKG) in Brussel

 

Sint-Joris en de draak
Anoniem, Zuidelijke Nederlanden, 1544
Collectie MAS, AV.0843, http://search.mas.be/Details/collect/192863

Het ruiterstandbeeld van Sint-Joris en de draak is wellicht een zestiende-eeuwse replica van het beeld dat sinds 1314 de oude Sint-Jorispoort sierde.
 
Naar aanleiding van de verbouwing van de oude stadspoort in 1544 wordt het beeld verwijderd en aan de Gilde van de Oude Voetboog geschonken, die veertig jaar later wordt omgedoopt tot Sint-Jorisgilde. In 1838 schenkt een zekere Jos Hartog het standbeeld aan het stadsarchief dat toen nog in het stadhuis was ondergebracht. Wanneer het Museum van Oudheden (1864) zijn deuren opende, verhuisde het beeld van het archief naar het Steen waar het werd tentoongesteld.
 
Na onderzoek bleek dat het beeld vroeger polychroom was. Er werden bijvoorbeeld verfresten teruggevonden die erop wijzen dat de draak - al dan niet in zijn geheel- geschilderd was in een blauwe kleur en het gras onder de draak in het groen. Het gelaat en de handen van Sint-Joris waren rozig. De zwarte kleur die op het harnas werd teruggevonden diende mogelijk als onderlaag voor zilverfolie, die zorgde voor een metaaleffect. Het paard tenslotte was wellicht grijs geschilderd en had zwarte manen.
 

Kruisiging met noot naar Parcum, Heverlee

In bruikleen voor de tentoonstelling 'Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding'
Van 25/10/2017 tot 25/02/2018 in het PARCUM museum Heverlee.

 

Kruisiging met noot
De nagels en de hamer van de kruisiging die men in de noten vindt
Anoniem, België, begin 20ste eeuw
Collectie MAS, VM.2008.132.001, http://search.mas.be/Details/collect/150269

De Kruisiging met noot is een even eenvoudig als fascinerend voorwerp van begin twintigste eeuw. Het toont dat de walnoot een magische betekenis had, omdat de nagels en hamer van kruisiging erin lijken te zitten. Wie precies de maker was van dit voorwerp, wie het gebruikte en of het idee van de magische walnoot wijd verspreid was, is niet bekend. We weten dus niet of de handgeschreven nota kwam van een gelovige zelf of van iemand die dat ‘geloof’ interessant vond.

Het is nu uitgeleend aan het nieuwe PARCUM museum in Heverlee. De openingstentoonstelling 'Van de wereld' vertrekt van de vraag wat een mens ertoe brengt zich af te zonderen van de wereld, op zoek naar stilte, eenzaamheid, zichzelf en God. Beelden spelen in de christelijke cultuur een belangrijke rol bij die contemplatie.In de tentoonstelling is het één van de oude beelden waar kunstenaar Mario De Brabandere zijn hedendaags werk aan spiegelt. Daardoor ga je op een andere manier kijken naar deze Kruisiging met noot.

In de expocatalogus neemt Chris De Lauwer, conservator van de Azië-collectie in het MAS, de beslotenheid en bevrijding in de Indiase religies onder de loep.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief