De guerillero met culturele interesse

De in Zwitserland geboren avonturier en economische vluchteling Hans Christoffel werd in het laatste kwart van de 19de eeuw Nederlands meest gedecoreerde en bewonderde militair. Hij was een spilfiguur in een verbeten en uiterst wrede koloniale oorlog die in de ‘Gordel van Smaragd’, het latere Indonesië, gevoerd werd. De kranten van toen volgden zijn exploten op een manier die nu aan filmhelden, zangtalenten en stervoetballers voorbehouden wordt. 

In Nederland was hij de ultieme guerrillero in opdracht van de staat, in ‘de Tropen’  werd hij als een meedogenloze demon beschouwd. Een complex verhaal dus.

Christoffel  was ook een intelligente man met een grote interesse voor de rijke cultuur van de bevolking. Hij legde een grote verzameling van honderden artisanale voorwerpen aan, vaak wapens, maar ook juwelen, textiel, en dagelijkse huisraad.

Pacifist in Antwerpen

Na 1900 daalt het Nederlandse enthousiasme voor het koloniaal conflict. Christoffel heeft er dan een lange diensttijd opzitten, is gewond en heeft malaria.

Op een zeldzaam verlof komt hij in contact met Adolphine, een dochter van de Antwerpse burgemeester Van Rijswijck. Ze huwen op ’t Schoon Verdiep. De invloed van zijn bruid is ingrijpend en diepgaand. Hij neemt ontslag en breekt volledig met zijn verleden en alle vormen van geweld.Gefascineerd door zijn tuin, Oosterse filosofieën, en de Vlaamse Mystici reist hij rond. Hij vestigt zich tenslotte in het Antwerpse, en geeft zijn letterlijk schitterende collectie in bewaring aan ‘t Stad.
 

Een rijke collectie

Als overtuigde pacifist werd hij  vegetariër en was hij bij de aanslag op Mohandas Gandhi in 1948 zwaar aangedaan. Emotioneel had Hans Christoffel een lange weg afgelegd die in 1962, op de leeftijd van 96, eindigde.  

Ondertussen had Antwerpen de collectie aangekocht, en familieleden schonken nog extra items. De collectie Christoffel van het MAS telt nu zo’n 1150 objecten waarvan ongeveer 670 wapens. Het is één van de meest representatieve wapencollecties van de Indonesische archipel in Europa. 


Dit bijzondere verhaal werd ook opgepikt door de Zwitserse Televisiezender RSI, die er in 2016 zelfs een nieuwsitem van maakte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief