Chocolate Secrets

Van 3.03.2017 - 3.09.2017

Het MAS | Kijkdepot schuift met ‘Chocolate Secrets’ verborgen parels uit de collectie naar voor. Een verrassende expo over de herkomst van cacao en de consumptie ervan in Antwerpen, al vijf eeuwen lang. 
 

Stadsfotografen

Vanaf 25.04.2017

Vanaf 25 april 2017 zal de tentoonstelling ‘stadsfotografen’ een jaar lang te zien zijn in de wandelboulevard van het MAS. De expo toont Antwerpen vanuit een eigenzinnige verruimende blik. Een aantal divers geselecteerde fotografen presenteren het werk dat ze de afgelopen jaren maakten in functie van het project Stadsfotografen. Deze expo is een MAS project, in samenwerking met Stadsfotograaf Antwerpen vzw en Sluitertijd.

Het vertrekpunt is een liefdesbrief aan de stad Antwerpen. Een associatieve vertelling rond de haat/liefde verhouding voor een stad vanuit fotografisch oogpunt. De expo is niet klassiek lineair en biedt de mogelijkheid om vanuit een meer poëtische hoek naar de stad te kijken. Uiteenlopende plekken, blikken en stijlen worden vanuit de geselecteerde stadsfotografen samengevoegd onder acht vertellingen, telkens één vertelling per verdieping. Ze worden opgebouwd vanuit typisch Antwerps gerelateerde emoties die zodanig helder gevisualiseerd worden dat de kijker de visuele liefdesbrief begrijpt of de emotie (h)erkent.
 

Ontmoetingen / Encounters

19.05.2017 – 20.08.2017

Grote kunst heeft geen uitleg nodig om ons te raken en zelfs te veranderen. Sommige kunstwerken geven nieuwe inzichten of laten de bezoeker met een andere blik kijken. Over die universele ervaring die kunst teweegbrengt, gaat de expo ‘Ontmoetingen/ Encounters’. Om de expo te bezoeken is geen voorkennis nodig, het belangrijkste is dat de bezoeker onbevangen binnenstapt en de kunst voor zich laat spreken. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het KMSKA en het MAS.

Curator Paul Vandenbroeck (KMSKA) selecteerde een honderdtal werken van over de hele wereld, van de vroege oudheid tot nu, van bekende en minder bekende kunstenaars, van schilderijen en beelden over video tot installaties en textiel. Werk van onder meer Francisco Goya, Rona Pondick, Petah Coyne, Dosso Dossi, Tony Cragg, Linda Vinck, Adriano Cecioni, Pietro Consagra, Horinuichi Sokan, Maartje Korstanje, Ranjani Shettar, Pol Bury, Katie Niewodowski, Desiderio Monsù, Taki Katei, El Greco, Tessa Farmer, Hussein Chalayan en Jef Verheyen. De werken zijn gegroepeerd in clusters, soms volgens een gedeelde energetische gevoeligheid, soms op grond van een spanning tussen werken onderling.  

“De expo onderzoekt hoe kunst over de grenzen van culturen en tijden, over de grens van abstract en figuratief, een gedeelde esthetische energie teweegbrengt. Het gaat erom dat het kunstwerk een brug is, toegankelijk voor iedereen die een open geest heeft en bereid is om zich door kunst te laten ‘raken’.”
Paul Vandenbroeck, curator
 
Choreografe en danseres Pé Vermeersch (Radical HeArts vzw) creëert in de expo  performances van wisselende aard met enkele markante internationale dansers.   Het dansproces is zelf een kunstwerk in wording. Empathische ontmoetingen tussen danser en de werken zijn het vertrekpunt van het sensibele dansparcours. De dansers worden als het ware gevoelsgidsen voor de toeschouwer en versterken de totaal-ervaring van de tentoonstelling. 
 

Schitterend Verlangen

18.10.2017 – 14.01.2018

Mensen verlangen. Naar status. Naar macht. Naar liefde en romantiek. Naar het eeuwige leven. Naar rijkdom. Al deze vormen van verlangen maken mensen tastbaar in mooie, soms kostbare, soms  zeldzame maar in elk geval tot de verbeelding sprekende objecten.

Diamanten zijn zeldzaam, kostbaar en spreken tot de verbeelding. Wezenlijk is een diamant niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Maar in zijn (culturele) betekenis is het een vat van menselijke verlangens. Vorsten illustreren hun macht, geliefden tonen hun gevoelens, rijken pakken uit met hun status. De expo ‘Schitterend verlangen’ onderzoekt hoe de mens zijn streven naar status en macht, zijn zucht naar liefde en romantiek en naar spiritualiteit vertaalt in objecten. Welke belangrijke positie neemt de diamant daar in? En is dat altijd zo, dwars door tijd en culturen heen?

Het MAS toont hoe verlangens zich vermommen als diamanten en hoe de mens betekenis en zin haalt uit het verwerven van kostbare objecten. De expo is de start en smaakmaker van het diamantjaar in Antwerpen.

 

Alle activiteiten voor individuele bezoekers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief