Chandigarh voorbij Le Corbusier

De verbeelding van een geplande stad in India en het erfgoedvraagstuk

Individuele bezoekers - Lezing

Deze lezing handelt over de ontwikkeling van Chandigarh of de zogenaamde 'City Beautiful', waarbij de nadruk wordt gelegd op de bewoners én de rol die het bureau van de Indiase stedenbouwkundigen heeft gespeeld. Wat voor stad hebben ze zich voorgesteld? Wat betekent Chandigarh voor hen vandaag? Hoe ervaren zij de 'erfgoedvorming' van hun jonge stad?
dinsdag 21 mei 2019 van 20:00 tot 21:00
Individuele bezoekers

Bärbel Högner is fotograaf en antropoloog. Haar interesse in de architectuur van de 20e eeuw bracht haar naar Chandigarh, waar ze uitgebreid etnografisch veldwerk uitvoerde voor een doctoraat in sociale antropologie.

Haar foto’s maken deel uit van de selectie die het MAS voor de expo ‘Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh’ maakte. Zij is de fotografe van het campagnebeeld.

De lezing zal de ontwikkeling van Chandigarh of de zogenaamde 'City Beautiful' beschrijven, waarbij de nadruk wordt gelegd op de bewoners én de rol die het bureau van de Indiase stedenbouwkundigen heeft gespeeld.  Wat voor stad hebben ze zich voorgesteld? Wat betekent Chandigarh voor hen vandaag? Hoe ervaren zij de 'erfgoedvorming' van hun jonge stad?

Brede wegen, enorme open ruimtes en een autovrij stadscentrum: de unieke stedenbouw van Chandigarh trekt Indiërs overal in het land aan. Toen Le Corbusier in 1951 voor het eerst de plek zag waar de nieuwe hoofdstad van het Indiase Punjab moest komen, bestond het landschap uit 50 kleine dorpen.

Tegenwoordig hebben meer dan een miljoen ‘Chandigarh-ians’ zich zijn functioneel - en schijnbaar "niet Indiaas" - stadsconcept eigen gemaakt. In 2016 werd deze voorloper in de Indiase stedenbouw de status van werelderfgoed toegekend met de beroemde gebouwen van Le Corbusier in het Capitool Complex.

Praktisch

Chandigarh voorbij Le Corbusier
De verbeelding van een geplande stad in India en het erfgoedvraagstuk

Lezing door Bärbel Högner

  • Locatie: tentoonstellingszaal op de 3e verdieping van het MAS
  • Toegang gratis
  • Maximaal 60 personen
  • Engels gesproken

Timing:

  • 19.30 uur: deuren open
  • 20-21 uur: lezing
  • 21-22 uur: mogelijkheid tot bezoek van de expo

Reserveren:

Koop een ticket online

Meld je aan voor onze nieuwsbrief