Chocolate Secrets

3.03.2017 - 22.10.2017

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Het MAS | Kijkdepot schoof met ‘Chocolate Secrets’ verborgen parels uit de MAS-collectie en privécollecties naar voor. Een verrassende reeks objecten in de kijker over de herkomst van cacao en hoe de Antwerpenaar ervan geniet, al vijf eeuwen lang.

 ‘Chocolate Secrets’ in het Kijkdepot toonde ceremoniële drinkbekers van de Maya's, Europese porseleinen kannen voor chocoladedrank, beelden van cacaoplantages en originele blikken dozen en affiches van Antwerpse chocolatiers en chocoladebedrijven.

Indiaanse roots

De indianen in Amerika dronken al lang cacao en gebruikten het ook als betaalmiddel. Columbus bracht de cacao mee van zijn reizen en al snel werd het genotsmiddel populair in Spanje en in de rest van Europa. Maar niet voor iedereen: lange tijd was de chocoladedrank een luxe voor de elite.

Porselein, affiches en blikken topstukken

De grote chocoladefabrieken ontstonden in de 19de eeuw. Ze voerden massaal cacaobonen in van de plantages in Zuid-Amerika en Afrika. Het waren deze fabrieken die chocolade toegankelijk maakten voor een groter publiek door goedkope repen te maken. Ze ontwikkelden ook de typisch Belgische pralines.

De grote bedrijven Meurisse, Martougin en De Beukelaer zijn al een tijdje weg uit Antwerpen. Maar de chocolatiers in de stad blijven bestaan. En ze maken nog altijd verfijnde pralines.

In de verzameling van verrassende museumstukken zag men ook een topselectie blikken dozen uit de uitgebreide collectie van Yvette Dardenne. Deze dame bezit de allergrootste collectie blikken dozen ter wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief