Doorgaan met de dingen

Waardestelling en plan voor de Collectie Jaap Kruithof

Individuele bezoekers - Lezing

10 000 dingen die anderen meestal niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof en criticus van de wegwerpmaatschappij Jaap Kruithof. Welk potentieel deze collectie heeft, onderzocht het MAS in 2018. Het resultaat is een waardestelling en plan dat op de tiende verjaardag van zijn sterfdag gepresenteerd wordt aan het publiek.
maandag 25 februari 2019 van 14:00 tot 16:30
Individuele bezoekers

Museum Primrose

De Collectie Jaap Kruithof, sinds 2010 aanwezig in het MAS, bestaat uit 155 dozen met ongeveer 10 000 alledaagse voorwerpen, waaronder beeldjes, speelgoed, vazen, flessen, doosjes, schelpen, werktuigen, toeristische souvenirs en ga zo maar door. Filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde al deze dingen en stelde ze thuis op in zijn 'Museum Primrose'.  Hij verbond zijn collectie met zijn kritiek op de wegwerpmaatschappij en zijn fascinatie voor de menselijke creativiteit.

Doorgaan met de dingen

Het MAS moet beslissen over de langetermijnbestemming van deze collectie. Daarom ondernamen we een waarderingsonderzoek in 2018.  We beschreven de collectie op bulkniveau en brachten alle documentatie over Museum Primrose samen. Daarnaast spraken we met familie en vrienden van Jaap Kruithof en ook met filosofen, kunstenaars en museumcollega's. In deze gesprekken peilden we naar feiten, visies en gevoelens over de Collectie Jaap Kruithof.

Collectie Jaap Kruithof, doos 72

Het werd een bijzonder jaar. We hebben niet alleen het potentieel van de Collectie Kruithof afgetast. Dankzij de collectie en de reflecties van Jaap Kruithof over 'bewaren' en 'weggooien', werden we ook geconfronteerd met fundamentele vragen over de waarde van dingen, in musea en in de maatschappij.

Het resultaat is een waardestelling en een provocatief plan voor de Collectie Jaap Kruithof. Dat presenteren we publiekelijk op 25 februari 2019.

Museoloog Peter Van Mensch en curator hedendaagse kunst Stef Van Bellingen voegen hun kijk toe op de Collectie Kruithof en op het waarderen van collecties.

Praktisch

  • Lezing op 25 februari 2019, van 14u tot 16.30 u.
  • Gratis toegang, maar inschrijving gewenst.
  • Inschrijven kan tot 22 februari 2019 via een mail naar mas@antwerpen.be

Meld je aan voor onze nieuwsbrief