Erfgoeddag: 'Hoe maakt u het?'

Gezinnen, Individuele bezoekers, Kinderen - Evenement

Het MAS zet tijdens de Erfgoeddag 2019 de schijnwerpers op maritiem vakmanschap. Depot Kaai 20 wordt uitzonderlijk opengesteld. Op Droogdokkensite kan je onder meer een zwerftocht met gids kiezen, stoken we de smidse van de scheepsherstellers heet en steekt STORMKOP een ambachtelijk programma in elkaar voor jonge, en minder jonge ‘do it yourself’-avonturiers.
zondag 28 april 2019 van 11:00 tot 18:00
Individuele bezoekers

Verborgen havenerfgoed

Een zwerftocht langs en in de dokken en het pomphuis

Gegidste rondleiding
Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven ligt een ruw en roestig gebied. De plek ademt havengeschiedenis. Negen historische droogdokken, twee werkhuizen voor scheepsherstellers, een als monument beschermd pomphuis ... Tot begin 2018 kwamen hier schepen voor herstelling in een droogdok.  Maar het werken - aan historische schepen - wordt met veel vakmanschap verdergezet.

  • Rondleidingen om 11, 12, 13, 14 en 15 uur. 
  • Duur: 1,5 uur
  • Droogdokkensite

Depot Kaai 20

Het MAS-depot aan het Kattendijkdok is uitzonderlijk open. Een laatste generatie 'oude' havenarbeiders werkt er als vrijwilliger aan een zeldzame collectie havenerfgoed. Ze tonen de kneepjes van hun vak en vertellen sappig over het transport in de oude Antwerpse haven. Weet u (nog) waar een 'propshaak' voor dient, of waar het werkterrein van de kuipers eindigt en dat van de stouwers begint?

  • Doorlopend van 11 tot 17 uur
  • Kattendijkdok Oostkaai 20

De smidse van de scheepsherstellers

De droogdokkensite is al meer dan 150 jaar het decor van scheepsbouw en -herstelling. De vaartuigencollectie van het MAS verhuisde naar deze plek. Scheepsrestaurator Michiel toont zijn smeedkunst bij de oude smidse in de voormalige ketelmakerij. Spektakel verzekerd! De vaartuigen op het droge vormen het decor en illustreren de toepassing van smeed- en laswerk in de scheepsbouw.

  • Doorlopend van 11 tot 17 uur
  • Droogdokkensite

AWN. De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord

'AWN. De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord' is een documentaire die het leven toont zoals het was op de Antwerpse droogdokken. De film brengt de werkmannen, hun werk en het afscheid van deze unieke site in beeld. Ze sluiten een tijdperk af van 155 jaar waarin de droogdokken een plek was van hard werken, ambachtelijke kennis en bovenal kameraadschap.

Een film van Lieve Willekens in opdracht van MAS (2018, Ned. ondertiteld)

  • Vertoningen om 11, 12, 13, 14 en 15 uur
  • Duur: 50 minuten
  • Droogdokkensite

Praktisch

Meld je aan voor onze nieuwsbrief