Open Monumentendag 2019

Gezinnen, Individuele bezoekers - Evenement

Verken de Droogdokkensite met gids, bezoek het MAS-botenatelier, ontdek de film over laatste maanden in het Algemeen Werkhuis Noord, leef je uit met de kinder- en familieactiviteiten bij STORMKOP of beklim drie historische kranen uit de MAScollectie op de Rijnkaai.
zondag 08 september 2019 van 10:00 tot 18:00
Gezinnen, Individuele bezoekers

Ontdek de site

De kranen

De collectie bevat nu achttien historische havenkranen en is daarmee de grootste en meeste diverse verzameling ter wereld. Bij de verschroting van de uit dienst genomen havenkranen in 1974 werd er telkens één representatief exemplaar bewaard.

De droogdokkensite

Op de rafelige breuklijn tussen stad en haven ligt een ruw en roestig gebied. De plek ademt havengeschiedenis.  Negen historische droogdokken – waarvan drie uit 1863, drie uit 1878 en drie uit 1930 – ,  twee werkhuizen voor scheepsherstellers van Algemeen Werkhuis Noord (AWN), een als monument beschermd oud pomphuis uit 1861-1863 (herbouwd in 1895) …

Tot begin 2018 werd hier hard gewerkt.  Schepen kwamen en gingen voor herstelling in een droogdok.  Maar het werken – aan historische schepen – wordt zonder onderbreking verdergezet. De collectie schepen van het MAS verhuisde van de Scheldekaaien naar een veilig onderkomen op het terrein. Achter de schermen worden ze gekoesterd en onderhouden.

De site huisvest ook STORMKOP, een avontuurlijke speel-, droom- en doeplek met focus op 6 tot 12 jarigen, waar ook hun familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden welkom zijn.

Wat is er te doen?

  • Beklim drie historische kranen uit de MAScollectie op de Rijnkaai
  • Een zwerftocht langs en in de dokken: gegidste rondleiding
  • Bezoek aan het MAS-botenatelier in de voormalige Ketelmakerij
  • Film: De laatste maanden in Algemeen Werkhuis Noord
  • Rondleiding: De kogge op intensive care
  • Kinder- en familieactiviteiten  bij STORMKOP

Volledig programma: https://www.openmonumentendag.be/evenementen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief