WALK & TALK: Geheimen van het Saulustableau blootgelegd

Lezing

Naar aanleiding van de restauratie werd het bekende tegeltableau ‘De bekering van Saulus’ onderzocht met macro X-stralen fluorescentie scanning (MA-XRF). Deze chemische beeldvorming heeft nieuwe kennis opgeleverd over dit topstuk. In een Walk en Talk vertelt Dr. Geert Van der Snickt over de geheimen die ontsluierd werden.
zondag 27 mei 2018 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers

Chemische beeldvorming openbaart geheimen van topstuk

Het tegeltableau ‘De bekering van Saulus’ behoort tot de belangrijkste topstukken van de MAS I collectie Vleeshuis, de verzameling toegepaste kunsten en geschiedenis van de stad Antwerpen. Het tableau wordt internationaal erkend als de meest geraffineerde getuigenis van de Antwerpse 16e eeuwse keramiek en heeft een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Op meesterlijke wijze illustreert het hoe de Italiaanse techniek van het keramiek schilderen, het heldere coloriet en de Italiaanse en Franse maniëristische vormentaal werden geassimileerd in de lokale traditie.

Op dit topstuk werd naar aanleiding van de restauratie chemische beeldvorming toegepast. Deze onderzoeksmethode heeft eerder de verborgen chemie van beroemde olieverfschilderijen zoals ‘Het Meisje met de Parel’ van Vermeer of ‘De Schreeuw’ van Munch in kaart gebracht.

Chemische beeldvorming, of macro X-stralen fluorescentie scanning (MA-XRF), heeft ook voor het tegeltableau nieuwe kennis opgeleverd. In een Walk en Talk in het MAS Kijkdepot vertelt Dr. Geert Van der Snickt er alles over.

Praktisch

  • Duur: 1,5 uur
  • Taal: NL
  • De Walk en Talk start aan de balie van het MAS. De spreker begeleidt de deelnemers naar het Kijkdepot.
  • Tickets: toegangsprijs museum + 5 euro.

Bestel hier je ticket online

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief