Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldhaven | Over handel en scheepvaart

Ooit de grootste haven ter wereld, vandaag gekenmerkt door haar kleurrijke containers. De haven van Antwerpen verbindt de stad met de rest van de wereld en vormt een grote speler. In de expo 'Wereldhaven' dook je in de geschiedenis van galjoen tot industrieel schip.

De haven in beeld

In de expo ontmoette je de haven als kleine nederzetting en zag haar, met ups en downs, uitgroeien tot één van de grootste internationale kruispunten van de wereld. Unieke scheepsmodellen, filmbeelden, verhalen, oude kaarten en werktuigen toonden de expansie van de haven, de handel, de scheepvaart en de mensen die dat allemaal realiseerden.

Hier kon je de wereld ruiken

De groei van Antwerpen kwam er mede dankzij de Schelde en de haven. In de Middeleeuwen barstte de stad uit haar voegen. Ontdekkingsreizigers verscheepten er vanaf de 16de eeuw exotische producten en specerijen naar de rest van de wereld. Je kon langs geurboxen lopen en de geuren opsnuiven van producten die via de Antwerpse haven ingevoerd werden.

Praktisch

  • was te zien tot 22/08/2021 op de 6e verdieping

Over de expo

'Wereldhaven' virtueel

Neem een digitale duik in de geschiedenis van een van de grootste havens ter wereld.

Zie ook

havenkranen op de kaaien

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

Graanzuiger 19

Graanzuiger 19 is een bijzondere machine. Het MAS en het Maritiem Museum Rotterdam werkten een soort van co-ouderschapsplan uit voor dit schip. De graanzuiger valt onder gezamenlijk beheer en zal de helft van de tijd in Antwerpen, de andere helft in Rotterdam aanmeren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief