De antieke glascollectie is een van de verborgen juweeltjes van het MAS. Ze maakt deel uit van een waardevolle verzameling die bijna 700 glazen objecten telt en die zich kan meten met andere internationale glascollecties.

De collectie antiek glas bevat naast meer conventionele voorwerpen, zoals toiletartikelen uit de Romeinse periode, enkele zeer opmerkelijke stukken. Ongeveer 150 voorwerpen uit de oudheid geven een historisch overzicht van Romeins, Merovingisch, Byzantijns en Vroeg-Arabisch glaswerk.

Annemie De Vos, voormalig conservator van de collectie Vleeshuis van het MAS, dr. Peter Cosyns (Vrije Universiteit Brussel) en dr. Eugène Warmenbol (Université Libre de Bruxelles) bundelden hun krachten en stelden een omvangrijke catalogus samen over deze deelcollectie.

Ancient glassRijkelijk geïllustreerd belicht dit boek de geschiedenis van de MAS collectie en hoe deze verzameling van glazen objecten is uitgegroeid tot een uitgebreide collectie van internationaal niveau. Ze bestaat zowel uit archeologisch glaswerk dat in de Antwerpse regio werd verzameld als uit stukken die Antwerpse verzamelaars verwierven uit Europese en mediterrane glascollecties.

De catalogus bevat ook juwelen en enkele moderne replica's van antiek glas. Elk voorwerp wordt gedetailleerd beschreven en geïllustreerd met foto's. Er is ook een sectie toegevoegd met archeologische tekeningen.

De fragiele glazen objecten met hun verfijnde vormen, geraffineerde versieringen en de soms intense en bijna etherische kleuren getuigen van een bijzonder menselijk kunnen. De prachtige fotografie brengt de objecten als het ware tot leven. Dat maakt het boek voor zowel liefhebbers van glaswerk als wetenschappers interessant.

  • Prijs: € 45
  • Wie het boek voor 15 april 2021 bestelt, geniet 15 % korting op de intekenprijs.
  • De publicatie (Engelstalig) is te koop in de MASshop.
antieke glazen kom
Nieuwsgierig?
"Never before has the collection of archaeological glass of the MAS Vleeshuis Collection in Antwerp been described and disclosed in its entirety. This hidden treasure ..."
verschillende glazen voorwerpen
Glasverzameling
Neem online een kijkje in de glascollectie van het MAS.
Bekijk ook:
Mini-expo
AFGELOPEN - In het Kijkdepot kon je tot 23/02/2020 proeven van de rijke glasverzameling van de MAS-collectie Vleeshuis.
Ben je op zoek naar een exclusief cadeau of een origineel souvenir? In de MASshop koop je herinneringen die je altijd zullen bijblijven.
Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief