Het MAS werkt in Antwerpen samen met een zeer brede waaier aan mensen en organisaties. Het gaat afwisselend om beroepsgroepen, vrouwengroepen, archieven, ontmoetingscentra, bibliotheken, buurten, verzamelaars, geloofsgemeenschappen, musea, universiteiten, jongeren, kunstenaars en vele anderen.

Collectie Antwerpen

Collectie Antwerpen is het netwerk van Antwerpse erfgoedpartners. Het is een waaier aan verenigingen en organisaties die het erfgoed in Antwerpen koesteren: musea, heemkringen, gebedshuizen en zo meer. Op het stadskanaal Erfgoed: Collectie Antwerpen ontdek je erfgoedzorgers in jouw buurt. 

Het boek 'De Collectie Antwerpen. Een Portret' uit 2013 is een uitnodiging om te snuisteren in de Antwerpse erfgoedrijkdom, om sporen van het verleden te ontdekken of te herontdekken. Je vindt er ook een uitgebreider overzicht van heel verschillende erfgoedpartners.

Een overzicht van de inhoud bekijk je hier:

Heb je graag een digitale versie van het volledige boek? Download het hier.

Enkele belangrijke lokale partners

Samenwerking in de praktijk

In mei 2016 pakte het MAS uit met de expo Antwerpen à la carte. In de aanloop verzamelde een team vrijwilligers, de Winkelverkenners, erfgoed van de Antwerpse voedingswinkels sinds de jaren 1950. Tientallen winkeliers werkten daaraan mee. De verhalen werden in 2015 getoond in de stad en zijn nu te zien in het MAS.

Antwerpen à la carte gaat vergezeld van een catalogus, samengesteld met de partners uit het  adviescomité van de expo: het Centrum voor Stadsgeschiedenis UA, de Vrije Universiteit Brussel, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, architecte Carolyn Steel en antropologe Irene Cieraad.

Antwerpen à la carte. Eten en de stad van de middeleeuwen tot vandaag. Antwerpen, BAI, 2016.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief