De collectie van het MAS is een verzameling van verzamelingen over: kunst, culturele tradities en geschiedenis van de stad en haven van Antwerpen, overzeese scheepvaart en handel, en kunst en culturele tradities van Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. In totaal vertellen de meer dan 500.000 objecten een verhaal over Antwerpen, de haven en de wereld. Een deel wordt getoond in vaste en tijdelijke expo’s.

Het merendeel wordt bewaard in depots. Voor echte nieuwsgierigen toont het MAS zijn volledige collectie ook online. Wie zoekt naar nog meer, gidst het MAS doorheen de Collectie Antwerpen. Snuister al eens rond en ontdek de rijkdom van de collecties.

 
beeldje van een man
Wereldwijd bekende collectie precolumbiaanse kunst
De collectie Paul en Dora Janssen-Arts is een wereldwijd bekende collectie van voorwerpen uit het Amerika van voor Colombus. Ze wordt getoond op de 8ste verdieping van het MAS, binnen het thema Leven en Dood.
houten Afrikaans masker
De collectie in overtreffende trap
Het MAS bewaart een collectie vol mysterieus oude stukken en eigentijdse schatten, van klein verfijnd tot bombastisch groot. Een selectie merkwaardige, bijzondere en soms heel gewone stukken. Je kan zelf een selectie in de MAS collectie maken via MAS Collectie online.
Op zoek naar de waardes van de collectie Kruithof
Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.
hijskranen
De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.
Topstukken
Na restauratie zijn de tegels van 'De bekering van Saulus' beter en veiliger gemonteerd, de vergeelde replicategels vervangen en sporen van oude restauraties zijn weggewerkt. Het project is een voorbeeld voor toekomstige behandelingen van gelijkaardige tegeltableaus.
Proloog van de 9 overdenkingen
Topstuk
De waarde van de schilderingenreeks schuilt onder meer in hun zeldzame iconografie. Er zijn maar weinig kusōzu, prentenseries die de ontbinding van het menselijk lichaam in negen stadia in beeld brengen, behouden.
aarden kruik met tuit en handvat
Topstuk
De 17e eeuwse distilleerhelm uit de MAS-collectie is een onmisbare schakel in de geschiedenis van het distilleren.
Topstuk
De schilderingenreeks vormt een handleiding bij de meditatie van een mandala, een voorstelling van de kosmos, waarin de godheid Sarvavid Vairocana centraal staat.
Erfgoed
steltlopers lopen door de stad, publiek kijkt toe
Bij erfgoed in Antwerpen denken we meteen aan de kathedraal of een schilderij van Rubens. Maar ook de Reuzenstoet of een eeuwenoude boom behoren tot ons erfgoed. En dat geldt voor alles wat we de voorbije eeuwen in onze samenleving hebben opgebouwd.
Afbeelding van een radio-ontvanger van de weerstand
Uitgelicht
Het MAS roept jouw hulp in. Heb jij of je familie de oorlog in Antwerpen meegemaakt? Kan je je verhaal, foto’s of voorwerpen met ons delen?
Heb jij iets van waarde?
Reuzenschelp in een vitrinekast
Wil je zelf werken uit de MAS-collectie tentoon stellen of bezit je unieke stukken die de collectie van het MAS kunnen verrijken? Dan horen we dat graag.
Meer zien
Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief