De MAS collectie omvat iets meer dan 500 000 voorwerpen en is volledig online te doorzoeken. Snuister hier al eens rond en ontdek de rijkdom van de collectie. Zet je zoektocht verder via MAS Collectie Online.

 
houten Afrikaans masker
De collectie in overtreffende trap
Het MAS bewaart een collectie vol mysterieus oude stukken en eigentijdse schatten, van klein verfijnd tot bombastisch groot. Een selectie merkwaardige, bijzondere en soms heel gewone stukken. Je kan zelf een selectie in de MAS collectie maken via MAS Collectie online.
Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Ook het MAS heeft in zijn collectie enkele opmerkelijke stukken die erkend zijn als 'topstuk'.
beeldje van een man
Wereldwijd bekende collectie precolumbiaanse kunst
De collectie Paul en Dora Janssen-Arts is een wereldwijd bekende collectie van voorwerpen uit het Amerika van voor Colombus. Ze wordt getoond op de 8ste verdieping van het MAS, binnen het thema Leven en Dood.
De vorm van het bekende 'Antwerpse Handjes'-koekje verwijst naar de middeleeuwse Brabosage. Maar achter het koekje gaat meer dan één geschiedenis schuil.
Op zoek naar de waardes van de collectie Kruithof
Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.
doek met afbeelding van de Eiffeltoren, een spoorweg, een lint, een cello, een landkaart en de tekst Eric 67-98
Quilts speelden vanaf 1987 een belangrijke rol bij de herdenking van AIDS slachtoffers. Vzw Sensoa schonk zijn quilts aan de MAS collectie. Het zijn unieke, ontroerende herdenkingsdoeken.
Buiten de museumzalen
Werk van Luc Tuymans in MAS collectie
Luc Tuymans maakte een monumentaal werk voor het Atheneum te Antwerpen. "Een werk over identiteitsvorming, cruciaal voor de leerlingen uit het secundair onderwijs", aldus de kunstenaar.
Foto Noortje Palmers
Aan de voet van het MAS
Op het plein voor het MAS loop je letterlijk op wereldkunst. Een reusachtige mozaïek van Luc Tuymans neemt de Hanzestedenplaats in.
Op vraag van de stad Antwerpen creëerde Guillaume Bijl naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het MAS het kunstwerk Groetend Admiraal Koppel.
boot met opschrift West-Hinder, houten balken liggen vanop de kade tot tegen de romp
Het MAS beheert de grootste verzameling historische vaartuigen van het land. Vroeger vonden die onderdak naast het Steen, maar na een spectaculaire verhuisoperatie vonden ze een stek op de droogdokkensite.
hijskranen
De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief