Dia de Los Muertos

Gezinnen, Individuele bezoekers - Evenement Concert

Kom en vier het Feest van de Doden in het MAS. Samen met Mestizo Arts Platform (MAP) en de Mexicaanse ambassade plaatsen we altaren voor de doden. Bouw mee aan het Altaar van Antwerpen om verloren herinneringen, gevoelens en bijzondere mensen te herdenken. Muzikanten nemen je verder mee in een Mexicaanse sfeer.
zondag 27 oktober 2019 van 14:00 tot 17:00
Gezinnen, Individuele bezoekers

Twee altaren

In het MAS vieren we Dia de Los Muertos met twee altaren: het traditionele altaar van de Mexicaanse ambassade en  het steeds groeiende Altaar van Antwerpen, opgenomen in de MAS-collectie.

Het Altaar van Antwerpen is een interactieve installatie van het MAS. Het is een reflectiepunt in de stad over hoe we met verlies omgaan. Het is geïnspireerd op de precolumbiaanse relatie met de dood van de oorspronkelijk volkeren van Amerika. Met het Altaar herdenken we verloren herinneringen, gevoelens en bijzondere mensen. We roepen die op en voelen ons zo voor altijd verbonden met hen.

Elke jaar vraagt Gerardo Salinas, de curator van het Altaar van Antwerpen, kunstenaars om een nieuwe laag toe te voegen. Fotograaf Cuauthemoc Garmendia levert een bijdrage met zijn fotografisch onderzoek naar verlies in Antwerpen.

Het MAS nodigt ook bezoekers en Antwerpenaren in het algemeen uit om mee te bouwen aan het Altaar.  Neem een foto van jezelf in de fotobooth, schrijf op de achterzijde een gevoel, een persoon of een moment dat je wil terugroepen, en plaats de foto in een koffer, gemaakt door Lucila Guichón. De koffer met foto’s maakt voor altijd deel uit van het Altaar van Antwerpen.

Dia de Los Muertos is een samenwerking tussen Mestizo Arts Platform (MAP), de ambassade van Mexico en het MAS.

Programma

 • 14 uur - 15 uur: Gerardo Salinas neemt je mee voor een new narrative tour. Tijdens zo’n tour geven mensen van buiten het museum een rondleiding waarbij zij hun visie geven op wat ze zien.
  Gerardo (Buenos Aires, 1973), stadsdramaturg voor de KVS,  geeft zijn visie op de expo ‘Kunst uit precolumbiaans Amerika’  op de 8e verdieping. Hij ontwikkelt modellen om immaterieel cultureel erfgoed zichtbaar maken en collectief aan het erfgoed van de toekomst te werken. 
 • 15 uur: Officiële opening van de Dia de Los Muertos, onder muzikale begeleiding van La Orquesta Jarocha Huapanguera,  met Mexicaanse muzikanten onder de leiding van Israel Alonso.
 • Doorlopend: Lucila Guichón maakt maskers met bijzondere krachten. De foto’s van de maskers komen ook in de koffer op het Altaar. Je kan op elk moment aansluiten bij de workshop. (inloopatelier voor kinderen tot 12 jaar)
 • De expo’s 'Feest!'  en ‘Collectie Dora Janssen-Arts' zijn doorlopend gratis te bezoeken. 

Krijg je niet genoeg van het Feest van de Doden?

Het Altaar van Antwerpen verhuist van het MAS naar Bibliotheek Permeke. Alle info over het programma: https://www.permeke.org/feestvandedoden

Praktisch

 • Wanneer: zondag, 27 oktober, van 14 tot 17 uur
  Let op, in de nacht van 26 op 27 oktober gaat de klok een uurtje achteruit. Vergeet uw horloge niet juist te zetten.
 • Prijs: alle activiteiten zijn gratis en reserveren is niet nodig. 
 • Ook de expo's 'Feest!' en  ‘Collectie Dora Janssen-Arts' zijn gratis te bezoeken.

Reserveer je gratis tickets voor de new Narrative Tour

Foto's © Ans Brys

 

 

 

In samenwerking met

 

 

Logo Mestizo Arts PLATFORM Logo Mexicaanse Ambassade

Meld je aan voor onze nieuwsbrief