- AFGELOPEN - Voor de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1604–1689), sloegen twee stedelijke musea de handen in mekaar. Deze expo was een unieke samenwerking tussen het Rubenshuis en het MAS. De expo demonstreerde in wereldpremière het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk is zo veelzijdig en uniek dat het alle kunsthistorische verbeelding tart.

Glazen plafonds zijn van alle tijden: furore maken als kunstenares in de 17e eeuw was een bijna onmogelijke taak. Hoewel Michaelina door haar buitengewoon talent niet moest onderdoen voor haar mannelijke tijdgenoten, is haar oeuvre echter in de vergetelheid geraakt. Momenteel zijn van haar hand een dertigtal werken bekend. Ze getuigen van een uitdagende thematiek en een superieure picturale techniek.

Mysterieuze Michaelina

Over Michaelina Wautier zelf is bijzonder weinig geweten. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde de uit Mons afkomstige kunstenares zich samen met haar jongere broer, de schilder Charles Wautier (1609-1703), in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

Palet met lef

Wautier onderscheidt zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres waarop ze zich toespitst. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat – een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aangingen. Zowel religieuze thema’s als mythologische scènes brengt ze moeiteloos in beeld. Ze observeert de dagelijkse realiteit en schildert zowel ontroerende kinderhoofdjes als verbluffende karakterkoppen. Ze heeft alle genres uit die tijd onder de knie, zowel op klein als op groot formaat. Hierdoor was Michaelina Wautier niet alleen uniek maar ook buitengewoon veelzijdig.

Parade aan meesterwerken

Michaelina toont een parade aan meesterwerken, van indrukwekkende historiestukken tot genretaferelen, bloemstukken en portretten zoals het enigmatische Portret van een jongeman (1653, olieverf op doek 83,2 x 71 cm, KMSKA). Een van de sleutelwerken is Het mystieke huwelijk van de Heilige Catharina (1649, olieverf op doek, 181 x 243 cm, Grand Séminaire de Namur). Het kunstwerk verkeerde echter in slechte staat, waardoor een grondige restauratie nodig was om het te laten schitteren in 2018. De absolute apotheose is het monumentale doek Triomf van Bacchus (ca. 1655, olieverf op doek, 295 x 378 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen). Met dit werk op groot formaat demonstreert Michaelina niet alleen zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Vermomd als een halfnaakte bacchante loopt ze zelf ook mee in deze veelkleurige stoet van dronken trawanten en kijkt ze als enige van het gezelschap de toeschouwer trefzeker in de ogen kijkt. Het is dit schilderij dat ruim 25 jaar geleden het startschot gaf voor curator Katlijne Van der Stighelen om het oeuvre van Michaelina te bestuderen.

Downoad hier de bezoekersgids.

Praktisch

Michaelina, de leading lady van de barok
Van 1 juni 2018 tot en met 2 september 2018

Tickets

Tickers zijn niet meer te verkrijgen. De expo is afgelopen.

Baroque Festival Card

De Baroque Festival Card geeft gratis toegang tot alle expo's van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert en Monumentale Kerken. De kaart is 48 uur geldig en kost € 25. Ze wordt verkocht in de bezoekerscentra van Visit Antwerpen aan de Grote Markt en in het Centraal Station, in het Rubenshuis en online.

Antwerp Museum App, je digitale gids

De Antwerp Museum App is jouw gids in de tentoonstelling 'Michaelina'. Download gratis de Antwerp Museum App op je smartphone en kom meer te weten over de tentoongestelde werken van Michaelina. De app is trouwens je gids in alle expo's van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'. Ontdek alle rondleidingen op www.antwerpmuseumapp.com.

Curator

Deze eerste overzichtstentoonstelling van Michaelina Wautier was het resultaat van jarenlang intensief onderzoek door prof. dr. Katlijne Van der Stighelen (KU Leuven) en kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Rubenshuis (Ben van Beneden).

Katlijne Van der Stighelen (°1959) studeerde in 1982 als kunsthistorica af aan de KU Leuven. Tussen 1984 en 1994 was zij vervolgens Aspirant en Aangesteld Navorser bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (N.F.W.O.). Sinds 2007 is ze als hoogleraar werkzaam aan het Departement Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie van de KU Leuven. Voordien doceerde ze ook aan de Universiteit Antwerpen (UFSIA & UA). In 2002 bekleedde ze de Rubens Chair aan de University of California, Berkeley. Naast de 17de eeuwse Antwerpse portretschilderkunst, concentreert haar onderzoek zich nu vooral op de vrouwelijke kunstenaars en op de expressie van het zelfbeeld van de vrouw als kunstenaar. 

Antwerpen Barok 2018

Deze expo kadert in het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Dat festival brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners.

’Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en wereld als het decorum. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren.

 

Meer info?

Kijk op www.antwerpenbarok2018.be.

Bekijk het volledige programma van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert':

Meld je aan voor onze nieuwsbrief