Precies honderd jaar geleden ontstond de Congolese collectie van de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd. 100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er in de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En wat met de Afrikaanse aanwezigheid in Antwerpen?

In de expo ontdek je hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie is er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars en onderzoekers. We gaan in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Het MAS nodigt je uit: denk mee na over de beeldvorming van Afrikanen en over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie.

Praktisch

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

2/10/2020 - 29/03-2021
 

 

 

 

 

Krachtbeeld van staande vrouwelijke figuur met afgewend hoofd, AE.0609, Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Michel Wuyts

Meld je aan voor onze nieuwsbrief