De Cinema stelt in samenwerking met het MAS een selectie films voor naar aanleiding van de expo '100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen'.

Afrikaans masker

Zondag 4 oktober - 17 uur
Onder het zwarte makser - Paul Haesaerts
45’ | 1958 | DOCU | 
Onder het witte masker - Matthias De Groof
10’ | 2020

Paul Haesaerts wilde met zijn film “de ziel en het leven van de zwarte man in Belgisch Congo onderzoeken door op zijn artistieke verwezenlijkingen te focussen”. Om dit opzet uit te werken bracht de cineast het bovengenoemde artistieke oeuvre onder in drie thematische delen: het ontstaan van de wereld en van de mens, stijlen en invloeden, de bevoegdheden van de koningen en de tovenaars. De film reproduceert ook een aantal kwalijke mechanismen uit het koloniale tijdperk.

De film wordt gevolgd door de kortfilm “Onder het witte masker” die in dialoog treedt met Haesaerts’ film. De kortfilm werd gemaakt in opdracht van het MAS voor de tentoonstelling 100 x Congo. Na de vertoning volgt een nagesprek met onderzoeker en filmmaker Matthias De Groof, woordkunstenares Maravilha CN Munto en opiniemaker Josephine Dapaah.

 still uit de film (Pas) Mon Pays

Zondag 15 november - 17 uur
(Pas) Mon pays pts. 1 & 2 - Bie Michels
65’ | 2019 | 

Gevolgd door een nabespreking met Bie Michels en Ann Mpoma

Kunstenaar Bie Michels is geboren en getogen in Congo. Ze groeide op in een huis op de campus van de huidige Universiteit van Kinshasa (het vroegere Lovanium, de eerste universiteit van het land, 1954 – 1971). Zoals de titel aangeeft, bestaat de film uit twee delen.

Het eerste segment introduceert een koloniaal monument in Mechelen en de inspanningen van Michels om dit beeld te dekoloniseren, samen met een groep Belgen met Congolese roots die in de omgeving van Mechelen wonen. Het tweede deel toont een bezoek van de kunstenaar aan Congo en is gebaseerd op haar persoonlijke geschiedenis. 

(Pas) Mon Pays, Part I and II is een belangrijk onderdeel van het project Memory of Congo, in Congo and in Mechelen, samen met de installatie The Copy die te zien was in de expositie van Contour Biennale 9.

De film is een poging om het heden en verleden samen te brengen, om zo beter naar de toekomst van onze huidige postkoloniale situatie te kunnen kijken, zowel in Congo als in Mechelen.

still uit de film Kaniama show

Zondag 6 december - 17 uur
Baloji retrospectieve
 

Niet alleen is Baloji een van de meest gerespecteerde Belgische namen in de internationale muziekscene, zijn audiovisueel werk wordt internationaal met lof onthaald. In aanwezigheid van de filmmaker vertoont DeCinema de kortfilms Never Look At the Sun (Fiction - 5' - 2019), Zombies (Experimental | 14' - 2019), Peau de Chagrin/ Bleu de Nuit (Experimental |  10' - 2018) en Kaniama Show (Fiction - 24' - 2019) maar ook zijn onmisbare en aanstekelijke videoclips Independence cha-cha en Karibu ya bintu.

 

Combineer de filmvertoningen met een familierondleiding in de expo '100 x Congo', van 14 tot 15.30 uur. Lees meer

De vertoningen vinden plaats in:

De Cinema
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen

Tickets koop je online via decinema.be/

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief