De dood is mysterieus en intrigerend en neemt in elke cultuur een prominente rol in. De ene vreest ervoor, de andere streeft ernaar. Voor sommigen is het een nieuw begin. Hoe sta je zelf tegenover de dood? En welke mythes zijn voor jou nog een geheim? Ontrafel enkele grote levensvragen.

Religies van het Boek

Nieuwe opstelling

Jodendom, christendom en islam zijn religies van het Boek. In de Thora, Bijbel en Koran openbaart God zich aan de mens.

Gods richtlijnen bepalen wat een goed of juist leven is, en overlijdens- en begrafenisrituelen zorgen voor de juiste overgang naar het eeuwig leven na de dood. Aan het einde der tijden vindt de wederopstanding van alle doden plaats. God beoordeelt dan hun levensdaden.

Hoe brachten en brengen gelovigen dit alles in beeld? Centraal in de opstelling staat Jeruzalem, een heilige stad voor de drie religies: vanwege de heilige gebeurtenissen en de gebouwen die daaraan herinneren.

Goden en mensen aan het woord

Betreed de onderwereld met zijn gruwelijke goden, luister naar de verschillende mythes die de dood wilden verklaren en interpreteer de verschillende filosofische ideeën over leven en dood. Wetenschappers en filosofen, goden en mensen gaan in op onze grote levensvragen en proberen de talrijke mythes te verklaren.

Persoonlijke getuigenissen

Het geloof in het hiernamaals is een heel persoonlijke zaak. Tussen de grote verhalen door laten we daarom ook gewone Antwerpenaars aan het woord. Zij vertellen je over hun persoonlijke overtuiging. Ontdek de verschillen én gelijkenissen in hun opvattingen over leven en dood.  

Een wandeling door de duisternis

Een bezoek aan de expo ‘Over goden en mensen’ start met een tocht door de duisternis. Laat je leiden door bevreemdende klanken die verwijzen naar het geluid van de Big Bang. 

Bezoekersgids

Blader de digitale versie van de bezoekersgids door.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief