In de sporen van Pater Jan De Smet

De jezuïet Pater Jan De Smet verwierf grote bekendheid als missionaris bij de indianen in Noord-Amerika. Curator Mireille en onderzoeker Luc gaan op zoek naar zijn sporen.

Pater Jan De Smet (1801-1873) verkende er de nauwelijks in kaart gebrachte Far West en won het vertrouwen van de autochtone bevolking. Hij verdiepte zich in haar cultuur en levenswijze, die onder toenemende druk stonden, en trad op als bemiddelaar in conflicten en vredesgesprekken tussen ‘native americans’ en de Amerikaanse regering. De Smet - de indianen noemden hem de ‘Grote Zwartrok’ - geniet tot op vandaag grote erkenning in de Verenigde Staten. Archieven van en over hem worden er gekoesterd en bestudeerd, … terwijl hij hier nagenoeg onbekend is.

Een samenwerkingsverband tussen KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven, het Antwerpse MAS | Museum aan de stroom en de provincie Oost-Vlaanderen zal dat verhelpen. Zij bereiden tegen 2016 een prestigieuze tentoonstelling voor in het Gentse Caermersklooster. Dankzij een projectsubsidie van de Vlaamse overheid kan bovendien een degelijke prospectie worden uitgevoerd. Die bracht ons onder meer al in musea in Stuttgart en Freiburg, liet ons in Parijs kennismaken met joviale Amerikaanse experten en maakte het mogelijk ons te verdiepen in het generalaatsarchief van de jezuïeten in Rome. Van zondag 28 september tot woensdag 16 oktober trekken we – KADOC medewerker Luc Vints en MAS-collega Mireille Holsbeke – in het spoor van De Smet rond in het noordwesten van de Verenigde Staten van Amerika, van Portland in de staat Oregon naar Bismarck in de staat South-Dakota via Washington, Idaho, Montana, Wyoming en North-Dakota. Over die tocht langs onderzoekscentra, musea en reservaten en over de vele contacten met lokale experten en native americans zullen we hier de volgende weken berichten.

Blog

  • Mireille Van Holsbeke en Luc Vints bloggen over hun zoektocht naar de sporen van Pater Jan De Smet. Lees hun verhalen hier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief