Dingen

Guy Rombouts en Benjamin Verdonck herschikken Jaap Kruithof

10 000 dingen, dingen die andere mensen meestal niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009). Intussen bekritiseerde hij de wegwerpcultuur. De helft van de Kruithofcollectie krijgt nu een nieuw leven dankzij het beeldend werk van kunstenaars Guy Rombouts en Benjamin Verdonck. Zij creëren een nieuwe installatie met de objecten.

Welke objecten zijn het waard om te bewaren en welke niet? Jaap Kruithof dacht hier veel over na. Hij was verontwaardigd over de wegwerpcultuur en verzamelde afgedankte en goedkope spullen. Zijn verzameling telde zo’n 10 000 objecten die na zijn dood aan het MAS zijn geschonken.  

Samen met tal van partners, met in de eerste plaats de familie Kruithof, bedacht het MAS in 2018 een plan voor deze collectie. De helft werd filosofische museumcollectie, de andere helft moest een actieve rol gaan spelen in de samenleving.

Intussen nemen kunstenaars Guy Rombouts en Benjamin Verdonck deze museumcollectie onder handen en creëren met de objecten een nieuw beeldend werk. Deze creatie zet aan tot gedachten en emoties rond de waarde van de dingen.

Met de andere helft van de collectie startte het MAS een upcycling-project, waarbij geïnteresseerde mensen of organisaties een nieuw leven mogen geven aan stukken uit de Kruithof-verzameling. Het MAS biedt 5.000 dingen aan in 80 dozen. De voorwaarde is dat de voorwerpen allemaal moeten hergebruikt worden. De nieuwe eigenaar mag ze dus niet verkopen of weggooien, en evenmin teruggeven aan het MAS. Op die manier wordt de collectie van Kruithof teruggegeven aan de maatschappij. En dat leidt tot verrassende resultaten.

Praktisch

De kunstinstallatie is tijdens de openingsuren van het museum gratis te bezoeken in het Kijkdepot op de 2e verdieping, vanaf 3/04/2020. 

Alle activiteiten voor individuele bezoekers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief