De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien, gratis en voor niets. Daar vind je de grootste museumcollectie van havenkranen ter wereld. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie: de oudste kraan uit de verzameling.

De allereerste kraan in de haven van Antwerpen

In 1263 is er voor het eerst sprake van een kraan in de Antwerpse haven. Het stadsbestuur stelde toen een houten tredkraan ter beschikking van de handel. Ondertussen wordt deze dienstverlening al 750 jaar ononderbroken door de stad voortgezet.

De grootste museumcollectie havenkranen ter wereld op de Antwerpse Scheldekaaien

Op de Scheldekaaien kun je 12 van de 18 reusachtige museumkranen van het MAS bewonderen. Het gaat om de grootste museumcollectie havenkranen ter wereld. De oudste kraan dateert van 1907, de jongste van 1963. De kranen werden door 15 verschillende befaamde constructeurs uit binnen- en buitenland gebouwd en tonen de snelle technologische evolutie in de haven van de vorige eeuw. De meeste kranen werden beschermd als monument. Wandel er eens heen en ontdek deze reuzen van de oude haven.

Je vindt de collectie op de Rijnkaai, ter hoogte van Hangar 26 en 27.

De oudste kraan van het MAS, zomaar vlak voor de deur

De oudste kraan uit de collectie van het MAS is een 10-tons handkraan van de Duitse constructeur Stuckenholz. De stad Antwerpen kocht deze kraan in 1884 voor het behandelen van zware lasten en het monteren van walkranen. In 2011 werd ze gerestaureerd door Werkvormm vzw en de vrijwilligers van het MAS. Een pronkstuk uit de MAS-collectie, alle dagen te bewonderen. Loop er niet zomaar voorbij.

MAS-boek ‘750 Jaar Havenkranen in Antwerpen’

Dit boek vol knappe illustraties geeft liefhebbers een uniek overzicht van de geschiedenis van 750 havenkranen in Antwerpen. Specialisten omschrijven de evoluties in kranen en havenbouw en de essentiële schakelfunctie van deze kranen tussen kaai en schip. Zin in meer? Neem een kijkje in onze MAS-shop.

Een geleid bezoek of een kraan beklimmen?

Je kunt de kranen op eigen houtje bekijken of je kunt deelnemen aan een bezoek met gids. We organiseren af en toe geleide wandelingen. Avonturiers kunnen zelfs een kraan beklimmen, tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag bijvoorbeeld. Hou de website in het oog of schrijf u in op de MAS-nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief