Het MAS slaat in 2020 met zijn jongerentraject ‘MAS in Jonge Handen’ een hele nieuwe weg in. Wat moet er bewaard worden in het MAS? Wat is volgens jongeren erfgoed en waar vinden we dat in de stad? Met deze en andere vragen gaan jongeren on- en offline aan de slag en inspireren ze een ‘artist in residence’.

‘Mas in Jonge Handen’ breekt uit het museum. Met concrete vragen en een oproep voor ideeën rond de collectie trekt het MAS naar alle jongeren van de stad. De bekendste jonge creatievelingen en influencers van Antwerpen zullen hen extra engageren via sociale media. En samen met Vlaams expertisecentrum Arktos stapt het MAS naar scholen en organisaties in de stad om het gesprek over het MAS, de collectie en erfgoed aan te gaan.

De deelnemers mogen alle registers opentrekken. Want met al deze input en de MAS-collectie gaat een jaarlijks wisselende ‘artist in residence’ aan het werk. Of het resultaat daarvan nu een evenement is, een collectie-uitbreiding, een ingreep in het gebouw of een installatie, de collectie van het MAS staat altijd centraal.

Deze jonge artiest, die binnenkort wordt bekendgemaakt, zal effectief een atelier krijgen in het MAS waar bezoekers hem of haar ook aan het werk kunnen zien. Zo brengt het MAS niet alleen haar museumcollectie dichter bij de jeugd, maar wil het museum ook de term ‘erfgoed’ een frissere, hippere invulling geven.

Hiernaast stelt het MAS ook een vaste groep samen met 16- tot 26-jarigen die vanuit een jong perspectief kritisch meekijken naar het MAS en het werk van de artist in residence mee beroordelen. In ruil voor dit ambassadeurschap krijgen ze ontmoetingen, workshops, en nieuwe competenties aangereikt. Zo bouwt het museum een duurzame relatie met  hen uit. Kandidaten kunnen zich nu al melden bij het MAS. Stuur een CV en korte motivatie naar liene.conard@antwerpen.be

Meld je aan voor onze nieuwsbrief