Overslaan en naar de inhoud gaan
© Stanny Dederen

Mode in de expo

Ook Japanse mode heeft wereldwijde impact. In deze expo kon je zien hoe Japanse avant-gardistische mode uit de jaren ’80 nog nazindert en leerde je tegelijk de kleurrijke cute fashion uit Tokyo kennen.

Japanse avant-garde

Met een aantal unieke bruiklenen van het ModeMuseum kon je kennismaken met de Japanse avant-gardistische mode die in de jaren ’80 voor een revolutie zorgden op de Parijse catwalks. Kledingstukken van Yohji Yamamoto, Issey Miyake en Rei Kawakubo, oprichtster van het merk Comme des Garçons, zijn vaak assymetrisch met onafgewerkte details.

Traditionele Japanse vormelijke elementen zijn ook terug te vinden bij ontwerper Haider Ackermann. De ontwerper Haider Ackermann studeerde modeontwerp aan de Antwerpse modeacademie. Hij gebruikte Japanse elementen zoals wikkeltechnieken die aan een klassieke kimono doen denken, of plooien die lijken te verwijzen naar de Japanse vouwtechniek van origami.

Net als de Japanse avant-gardisten put Antwerps ontwerpster Ann Demeulemeester inspiratie uit het imperfecte, wat je ziet in de asymetrie van haar ontwerpen. Ook het gebruik van sobere kleuren en de keuze voor ruime pasvormen die vaak op de grens tussen mannen- en vrouwenkledij liggen heeft Ann Demeulemeester gemeen met Japanse ontwerpers.

Kawaii

Helemaal iets anders dan de Japanse avant-garde, is de kleurrijke cute fashion die in de jaren ’80 in de wijk Harajuku in Tokyo ontstond als deel van de kawaiicultuur, dat letterlijk schattig of lieflijk betekent. Een outfit van een bekende Harajuku streetfashionista, Kurebayashi Haruka, liet goed zien hoe deze mode verschillende kleurrijke elementen zorgvuldig samenstelt met inzicht en smaak. In één van de workshops kon je bovendien zelf aan de slag. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief