Hongerige monden

Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden? 

 

Wie eet wat?

De expo “Antwerpen à la carte” legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval? 

 

Voedsel vormt de stad

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat u verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik uw vingers af bij zestiende eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al uw zintuigen prikkelt. 

 

#instamasfood

Uw foto's in onze expo? Maak foto's om uw vingers van af te likken en post ze op Instagram met de hashtag #instamasfood.


 

TIP: Busrit door de Antwerpse haven

Maak kennis met Danny de dokwerker en ontdek de verhalen achter de suiker, koffie en bananen in de Antwerpse haven. Een interactieve en toegankelijke multimediale haventour achter de schermen van de Antwerpse haven. 
Boek uw tour via Antwerp Port Tours
 

Publicaties

Catalogus
'Antwerpen à la carte', van de middeleeuwen tot vandaag, Leen Beyers, Ilja Van Damme, Yves Segers, Peter Scholliers, en anderen. Uitgeverij BAi voor het MAS, € 35. 

Visitor Guide (English)
‘Antwerp à la carte. On cities and food’ met bijdragen van Leen Beyers, Ilja Van Damme, Carolyn Steel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief