In de hoogste museumzaal van het MAS ontdek je de verzameling Paul & Dora Janssen-Arts. Deze wereldberoemde collectie - jarenlang verzameld door Dora Janssen-Arts - vertelt over de buitengewone band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten in het Amerika van vóór de verovering door Europa.

Verzameling Paul & Dora Janssen-Arts

Deze verzameling bestaat uit meer dan 400 precolumbiaanse voorwerpen in goud, jade, steen, textiel en schelp. De collectie is in binnen- en buitenland bekend voor haar topstukken. De voorwerpen zijn afkomstig uit meer dan 50 culturen, van Alaska tot Chili, en getuigen van het vakmanschap en de zin voor esthetiek van hun makers in het Amerika van voor 1500. Bij de bewoners van het Amerikaanse continent waren er ontzettend veel verschillen, maar hun visie op de wereld om hen heen vertoont ook opvallend veel gelijkenissen. Zo zien we hoe mensenoffers als essentieel gezien werden om de continuïteit tussen leven en dood te waarborgen en hoe op het hele continent vruchtbaarheidsrituelen diverse vormen aannamen maar altijd de kern vormden van de pre-Spaanse leefwereld. Precieuze grafgiften, vaak in goud, weerspiegelen het belang dat alle bewoners van het continent, van Alaska tot Chili, hechtten aan het leven na de dood.

Maak kennis met Dora Janssen-Arts én haar collectie en laat je meeslepen in haar passie voor verzamelen.

In 2008 besloot de Vlaamse Overheid om de verzameling  Paul & Dora Janssen-Arts in permanente bruikleen aan de Stad Antwerpen te geven. 

Bezoekersgids

Bekijk de digitale versie van de bezoekersgids:

Rondleidingen
Rondleiding
Kom meer te weten over de buitengewone band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten in het Amerika van vóór de verovering door Europa.
Over de expo
beeldje van een man
Wereldwijd bekende collectie precolumbiaanse kunst
De collectie Paul en Dora Janssen-Arts is een wereldwijd bekende collectie van voorwerpen uit het Amerika van voor Colombus. Ze wordt getoond op de 8ste verdieping van het MAS, binnen het thema Leven en Dood.
Foto binnenkant zaal Kunst uit Precolumbiaans Amerika
Werp een blik op precolumbiaanse voorwerpen in goud, jade, steen, textiel en schelp, afkomstig uit de wereldberoemde collectie van Dora Janssen-Arts .
Bekijk ook
6 verschillende mensen
Altaar van Antwerpen
Zes Belgische kunstenaars van Latijns-Amerikaanse origine reflecteren in een video over de voorouderlijke culturen. Vertrekpunt was het Altaar van Antwerpen, een participatieve installatie die deel uitmaakt van de vaste collectie van het MAS.
Afbeelding van een bezoeker met mondmasker
Alles wat je moet weten over online tickets, tijdsblokken, coronamaatregelen en nog veel meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief