Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was Antwerpen het doelwit van hevige V-bomaanvallen van het Duitse leger. Op enkele maanden tijd lag een groot deel van de stad in puin en vielen er duizenden slachtoffers. Het MAS geeft aandacht aan dit deel van de stadsgeschiedenis met de focus-expo ‘Elke dag angst’ in het paviljoen.

Oktober 1944: De Duitse bezetting van Antwerpen is voorbij en het Duitse leger lijkt teruggedrongen uit België. Maar tussen oktober 1944 en maart 1945 wordt de stad maandenlang geteisterd door aanvallen met V1- en V2-bommen vanuit Duitsland en Nederland. De Duitsers willen de haven opnieuw in handen krijgen om de opmars van de geallieerden te stoppen. Er vallen meer dan 4000 doden, vooral burgers. Geen enkele wijk blijft gespaard.

Deze periode staat centraal in een focus-expo het MAS-paviljoen. Aan de hand van foto’s, getuigenissen en kaartmateriaal kun je bekijken waar de bommen zijn gevallen en welke littekens ze hebben nagelaten. En je komt te weten hoe een V-bom eruit zag, want het MAS stelt er één tentoon uit de eigen collectie.

V1 bom

Bezoekers kunnen in de expo ook een V-bom uit de MAS-collectie bekijken. Deze V1 is een schenking van de Amerikaanse generaal Clare H. Armstrong aan de stad Antwerpen. Hij leidt aan het eind van de oorlog de geallieerde verdedigingsoperatie Antwerp X. 

De meeste Duitse V1’s, onbemande straalvliegtuigen, worden onderschept. Toch vallen er op Groot-Antwerpen nog 616 exemplaren, naast 598 meer geavanceerde V2’s. Oudere Antwerpenaren herinneren zich nog die secondelange dreigende stilte tussen het uitvallen van de motor en het neerstorten van de bom.   

Na afloop van de tentoonstelling is deze V1 zien in het Stampe & Vertongenmuseum in Deurne.

Praktisch

De focus-expo 'Elke dag Angst' is gratis te bekijken in het MAS-paviljoen, van 1/06 tot 13/09/2020

Heb je nog een voorwerp of verhaal dat je wilt delen?

Niet alle verhalen uit die tijd zijn opgetekend. Er liggen waarschijnlijk nog heel wat schatten op zolder van je (groot)ouders die dit deel van de Antwerpse geschiedenis documenteren. Vanaf mei 2020 gaat het MAS daarom op zoek naar erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog met een inzameljaar in alle Antwerpse wijken. Dat past in de voorbereiding van de MAS-expo over de Tweede Wereldoorlog die opent in 2023. Heb je voorwerpen, verhalen, documenten of foto’s die volgens jou belangrijk zijn om te bewaren? Stuur dan een mailtje naar mas@antwerpen.be of hou de website goed in de gaten voor meer informatie.

Logo Antwerpen Herdenkt

 

Deze focus-expo is een realisatie van het MAS in samenwerking met vele partners in het kader van Antwerpen Herdenkt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief