Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie?

Afbeelding: Krachtbeeld van staande vrouwelijke figuur met afgewend hoofd, AE.0609, Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Michel Wuyts

Je ontdekt hier ook hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie is er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. We gaan in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Het MAS nodigt je uit: denk mee na over de beeldvorming van Afrikanen en over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie. 

Bij de expo hoort ook een publicatie. Deze is te koop in de MAS shop of online. Neem hiervoor contact op met info@masshop.be.

Praktisch

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

3/10/2020 - 13/09/2021

Reserveer je ticket 'MAS + 100 x Congo'. Hiermee krijg je toegang tot de expo en alle andere museumzalen, de wandelboulevard en het panorama.
Ticket MAS + 100 x Congo

Met de unieke code die je op het ticket vindt, geniet je van een kortingstarief bij een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

 

Het MAS bedankt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren voor de samenwerking door uitzonderlijke bruiklenen uit de vaste collectie naar Antwerpen te laten komen, en voor de medefinanciering van de Franstalige publicatie. Beide musea streven een gemeenschappelijk doel na in onderzoek en overdracht van kennis over erfgoed.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief