Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie?

Afbeelding: Krachtbeeld van staande vrouwelijke figuur met afgewend hoofd, AE.0609, Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Michel Wuyts

Je ontdekt hier ook hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie is er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars en onderzoekers. We gaan in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Het MAS nodigt je uit: denk mee na over de beeldvorming van Afrikanen en over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie.

Praktisch

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

3/10/2020 - 28/03/2021

Tijdens het openingsweekend op 3 en 4 oktober kan je de expo gratis bezoeken. Reserveer je ticket voor een vast tijdsblok vooraf via deze knop:
Ticket openingsweekend

Voor een bezoek vanaf 6/10 reserveer je een ticket 'MAS + 100 x Congo'. Hiermee krijg je toegang tot alle museumzalen, de wandelboulevard en het panorama. Ticket MAS + 100 x Congo

Meld je aan voor onze nieuwsbrief