Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie?

Afbeelding: Krachtbeeld van staande vrouwelijke figuur met afgewend hoofd, AE.0609, Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Michel Wuyts

Je ontdekt hier ook hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie is er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. We gaan in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Het MAS nodigt je uit: denk mee na over de beeldvorming van Afrikanen en over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie. 

Bij de expo hoort ook een publicatie. Deze is te koop in de MAS shop of online. Neem hiervoor contact op met info@masshop.be.

Praktisch

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

3/10/2020 - 13/09/2021

Reserveer je ticket 'MAS + 100 x Congo'. Hiermee krijg je toegang tot de expo en alle andere museumzalen, de wandelboulevard en het panorama.
Ticket MAS + 100 x Congo

Met de unieke code die je op het ticket vindt, geniet je van een kortingstarief bij een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

 

Het MAS bedankt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren voor de samenwerking door uitzonderlijke bruiklenen uit de vaste collectie naar Antwerpen te laten komen, en voor de medefinanciering van de Franstalige publicatie. Beide musea streven een gemeenschappelijk doel na in onderzoek en overdracht van kennis over erfgoed.

Over de expo
Afrikaans beeld van een vrouw
Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen
100 x Congo is een tentoonstelling met twee parcours. De digitale bezoekersgids geeft je alle context die je nodig hebt.
Verlichte vitrinekasten met daarin Afrikaanse objecten
Eén expo, meerdere stemmen
Voor de tentoonstelling werkt het MAS samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. Een overzicht.
expozaal met lege stoeltjes, vooraan wordt een beeld geprojecteerd, links en rechts zien we reflecties van het beeld in vitrinekasten
Een film van het Belgisch-Congolese filmcollectief Faire-Part
Het MAS gaat in dialoog over de diverse betekenissen van de Congolese collectie van de stad Antwerpen en het belang van meerstemmigheid. 25 mensen, Congolezen en Antwerpenaars, kijken vanuit verschillende invalshoeken naar de blikvangers.
Foto: nkisi
Wil je meer lezen en bekijken over 100 x Congo? De expo kwam al uitgebreid aan bod in de media. Lees de artikels en bekijk en beluister de reportages hier.
2 mannen zitten aan een tafel met een microfoon voor zich.
Doctoraalstudent Baudouin Mena en podcastmaker Alexi De Greef slaan de handen in elkaar om verschillende podcasts te maken rond de expo '100 x Congo'. In aflevering 4 praat historicus Bram Cleys over de missionering in Congo.
Activiteiten
vrouw zit tegen een stenen muur en kijkt omhoog
Concert
Te volgen via livestream
zaterdag 24 april 2021 van 20:00 tot 21:00
Individuele bezoekers
In het kader van erfgoeddag organiseert het MAS een intiem concert met Leki in de expo '100 x Congo'. Schrijf je vooraf in.
houten beeldje
Virtuele rondleiding
Een vrij te boeken online rondleiding aan de hand van beelden uit de expo.
Foto: bezoekers in het museum
Rondleiding
Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen
Met een gids kom je meer te weten over 100 unieke Congolese objecten uit onze collectie. De expo '100x Congo' staat stil bij de verwervingsgeschiedenis van deze objecten en de beeldvorming van Afrikanen vroeger en nu.
Voor schoolgroepen
Jongeren in de expo Feest
Workshop
Doe-het-zelf-pakket voor in de klas of boek een gids in het MAS
Wat zijn de verhalen achter de Congolese objecten die het MAS bezit? Hoe belandden ze in de havenstad? Wat is hun betekenis? De leerlingen gaan dieper in op de koloniale erfenissen in België en ontdekken waarom dekolonisatie belangrijk is.
Voor kinderen
kinderen zitten op de grond
Speurtocht
voor families met kinderen van 8 tot 12 jaar
Aan de hand van denk- , kijk- en doe opdrachten komen de kinderen meer te weten over Congo en het koloniale verleden.
Afrikaanse vrouw met hoed
Activiteit
zondag 25 april 2021 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers
Antropologe Nyanchama Okemwa koestert warme herinneringen aan de dingen die haar grootmoeder vertelde onder de sterrenhemel of aan het vuur. Ze brengt een aantal spannende verhalen die je niet snel zal vergeten.
Gerelateerd
Afrikaanse man met bril kijkt in de lens, op de achtergrond planken met boeken
Jacob Sabakinu Kivilu 10/10/1945 - 08/01/2021
Het MAS neemt met groot respect en warme herinnering afscheid van Jacob Sabakinu, een grootse bruggenbouwer tussen Congolese en Belgische universiteiten en musea.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief