Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Dat moet bewaard blijven omwille van zijn bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. Met het 'Topstukkendecreet' wou de Vlaamse overheid deze unieke cultuurgoederen beschermen. Op basis van het decreet is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Ook verzamelingen kunnen als topstuk erkend worden. 

 
camera icon
Topstuk
Pagina aan te maken. Content en beeld aan te leveren.
aarden kruik met tuit en handvat
Topstuk
De 17e eeuwse distilleerhelm uit de MAS-collectie is een onmisbare schakel in de geschiedenis van het distilleren.
Proloog van de 9 overdenkingen
Topstuk
De waarde van de schilderingenreeks schuilt onder meer in hun zeldzame iconografie. Er zijn maar weinig kusōzu, prentenseries die de ontbinding van het menselijk lichaam in negen stadia in beeld brengen, behouden.
Topstuk
De schilderingenreeks vormt een handleiding bij de meditatie van een mandala, een voorstelling van de kosmos, waarin de godheid Sarvavid Vairocana centraal staat.
Houten drieluik waarvan beide zijpanelen beschilderd zijn en het middenpaneel bestaat uit houtsnijwerk
Topstuk
Het 16de eeuwse ‘Retabel van Averbode’ is een van de sleutelwerken van de opstelling 'Leven en Dood' op onze zevende verdieping.
Topstuk
Het tegeltableau wordt internationaal erkend als de meest geraffineerde getuigenis van de Antwerpse zestiende-eeuwse keramiek en getuigt van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief