Het MAS serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep inwoners voeden.

Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt

Hongerige monden

Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?

Wie eet wat?

De expo “Antwerpen à la carte” legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?

Voedsel vormt de stad

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt.

Wil je meer weten? Neem dan al eens een virtueel kijkje in de expo of blader door de digitale bezoekersgids.

#instamasfood

Jouw foto's in onze expo? Maak foto's om je vingers van af te likken en post ze op Instagram met de hashtag #instamasfood.

Op stap met Danny de dokwerker

Ontdek de verhalen achter de suiker, koffie en bananen in de Antwerpse haven. Maak kennis met Danny de dokwerker tijdens een interactieve en toegankelijke multimediale haventour. Je neemt een kijkje achter de schermen van de Antwerpse haven. Boek de tour via Antwerp Port Tours.

Publicaties

  • Catalogus
    'Antwerpen à la carte', van de middeleeuwen tot vandaag, Leen Beyers, Ilja Van Damme, Yves Segers, Peter Scholliers, en anderen. Uitgeverij BAi voor het MAS. Verkrijgbaar in de MASshop, € 35.
     
  • Visitor Guide (English)
    ‘Antwerp à la carte. On cities and food’ met bijdragen van Leen Beyers, Ilja Van Damme, Carolyn Steel. Verkrijgbaar in de MASshop.
Over de expo
We volgen het spoor van voedsel door onze koekenstad. Volg je mee?
Schilderij van een tafel, gedekt met een 16e eeuws ontbijt
Viki Geunes, chef-kok van Zilte, selecteerde vier recepten uit het Cockbouck (ca. 1600) en maakte er een hedendaagse versie van. Je vindt de recepten hier.
gevilde dierenkarkassen
Expo
dinsdag 16 maart 2021 tot zondag 27 februari 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Een fotografieproject van Heleen Peeters. Ze verdiepte zich in de paarden(vlees)cultuur wereldwijd. De foto’s roepen vragen op: Wat bepaalt de status van het paard? Hoe komt het dat tradities veranderen? En wat als hetzelfde ook met andere dieren zou gebeuren?
Rondleidingen
Rondleiding
Voedsel vormt al eeuwenlang de stad. Maar hoe zal het er in de toekomst aan toe gaan? Hoe blijven de steden zich voeden, nu steeds meer mensen er gaan wonen en het platteland verlaten?
Voor schoolgroepen
Atelier
Voor de eerste graad lager onderwijs
Leerlingen gaan op ontdekkingstocht in de expo 'Antwerpen à la carte'. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag in het atelier en bouwen ze een heerlijke stad van voedsel.
Rondleiding
Voor de eerste graad secundair onderwijs
De leerlingen ontdekken de expo 'Antwerpen à la carte' via de visible thinking-methode. Samen met een gids bezoeken ze de expo en leren ze kritisch na te denken over hoe eten een spoor nalaat in de stad.
Gids geeft info aan bezoekers
Rondleiding
voor anderstaligen
Een boeiende interactieve tour waarbij de gids rekening houdt met het taalniveau van de cursisten. Ze worden geprikkeld om op speelse wijze hun indrukken in eigen woorden te brengen.
Rondleiding
voor OKAN-klassen
Een gids neemt de leerlingen mee langs het verrassende, grillige en dikwijls onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen. Met veel kijk- en doe-opdrachten bij dit universele thema.
Voor mensen met dementie
Rondleiding met oudere mensen in expozaal
Rondleiding
voor demente personen en hun mantelzorgers
Tijdens de rondleiding prikkelt de gids de zintuiglijke waarneming en de emoties van de demente(rende) bezoeker aan hun eigen verhalen en ervaringen.
ouderen rond een tafel met digitaal beeld er op
voor bewoners van woonzorgcentra
Het MAS werkt samen met de Nederlandse organisatie Onwijs. Zij ontwikkelden software voor speeltafels met multitouch-functies. Die helpen bewoners van woonzorgcentra en mensen met dementie om digitaal en interactief cultuur te beleven.
Voor kinderen
We tonen je de leukste schilderijen en voorwerpen uit de expo 'Antwerpen à la carte'. En we hebben enkele plezante doe-opdrachtjes voor jou.
Gerelateerd
De vorm van het bekende 'Antwerpse Handjes'-koekje verwijst naar de middeleeuwse Brabosage. Maar achter het koekje gaat meer dan één geschiedenis schuil.
Het MAS organiseert mee het congres 'Food, People and the City. Comparative Perspectives'. Dat thema heeft een sterke link met de MAS expo 'Antwerpen à la carte'. De voertaal is Engels.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief