Van Vleeshuis tot MAS

Het MAS | Kijkdepot keert terug in de tijd, ver voor het ontstaan van het MAS. Deze expo vertelt de boeiende geschiedenis van de Vleeshuiscollectie en toont een uitzonderlijke selectie die normaal achter gesloten deuren zit.

De Vleeshuiscollectie is één van de vier bijzondere verzamelingen die sinds 2011 in het MAS zijn samengevoegd. Naast de collectie van het Vleeshuis beheert het MAS ook de etnografische, de maritieme en de volkskundige collectie. Alle vier de MAS-collecties vinden hun oorsprong in het Museum voor Oudheden. In de 20ste eeuw groeiden ze uit tot vier afzonderlijke musea. De herschikking van het Antwerpse museumlandschap brengt ze in 2011 opnieuw samen in het MAS.
 
Het verhaal van de Vleeshuiscollectie begint zowat honderd jaar geleden in het gelijknamige, historische gebouw. Het monumentale Vleeshuis opent dan de deuren als bijgebouw van het bestaande Museum voor Oudheden in het Steen. De Vleeshuiscollectie is een bijzonder rijke verzameling: van stadshistorische objecten tot munten en penningen, van archeologische vondsten en wapens tot wetenschappelijke overzichtscollecties ... Vandaag zit het overgrote deel van de collectie, onzichtbaar voor het publiek, in het depot. Sinds 2006 biedt het Vleeshuis onderdak aan het museum Klank van de Stad.
 
Deze gratis expo in het Kijkdepot presenteert een selectie bijzondere stukken die normaal in depot bewaard worden. Het Kijkdepot toont daarnaast ook de evolutie die de Vleeshuiscollectie heeft doorgemaakt. Doorheen de jaren kende die collectie een onregelmatig proces van aangroei, afstoting en hereniging.
Het is een boeiend verhaal dat samenloopt met uiteenlopende maatschappelijke, economische en politieke gebeurtenissen. Deze expo onthult een stukje geschiedenis van de MAS-collectie en biedt de bezoeker een uitzonderlijk kijkje achter de gesloten deuren van het depot.

Praktisch

Van Vleeshuis tot MAS

Meld je aan voor onze nieuwsbrief