Overslaan en naar de inhoud gaan
Collectie Stad Antwerpen, MAS, foto: Bart Huysmans

19e eeuws poppenhuis gerestaureerd

Het poppenhuis voor restauratie

Dit poppenhuis werd gemaakt in de negentiende eeuw. Het was eigendom van de familie Kreglinger, die eind achttiende eeuw een handelszaak had geopend in Antwerpen. In 1962 schonk de familie het poppenhuis aan de Stad. Zo kwam het in de verzameling van het toenmalige Volkskundemuseum en later die van het MAS.

Veel Europese poppenhuizen uit de negentiende eeuw of eerder dienden om naar te kijken. Als tentoonstellingsstukken sierden ze burgerlijke interieurs. Maar dit huis was om mee te spelen, voor kinderen. Dat bewijzen tal van kleine oude herstellingen. Al is ernaar kijken zeker niet minder leuk. Overal in het rijkgevulde interieur ontdek je fascinerende details. 

Het poppenhuis is te zien in de familietentoonstelling Iemand thuis? Ter voorbereiding werden het huis en de inrichting zorgvuldig onder handen genomen. In Blik op de collectie, de expo in het Kijkdepot, krijg je een kijkje achter de schermen en ontdek je wat daar zoal bij komt kijken.

Het restauratieproject

Na de conditiecheck van het poppenhuis en de 238 interieurelementen, werd in 2022 een actieve conservatiebehandeling opgestart. Ontbrekende, losse en gescheurde onderdelen, veroorzaakt door intensief speelgebruik, was een veel voorkomende schade. Waar mogelijk herstelden we de stevigheid, stabiliteit en de visuele leesbaarheid zoveel mogelijk.

Het houten poppenhuis heeft al verschillende opknapbeurten gehad. Dit merk je aan de verschillende lagen verf en aan de vloer- en muurbekleding waaronder nog een aantal lagen papieren behang verborgen zat.

  • De aanwezige barsten in het huis werden opnieuw gevuld met balsahout en afgewerkt met gesso. Nadien werden de invullingen op kleur gebracht.
  • Metalen keukenaccessoires werden tijdens het spelen 'naar functie gebruikt’, waardoor er schade is ontstaan. Zo werden metalen kannetjes gevuld met water, die zichtbare corrosie en roest veroorzaakten. Deze objecten kregen een oppervlaktereiniging. Roest- en kopercorrosie werd plaatselijk behandeld en /of gestabiliseerd.
  • Keramieken serviessetjes werden gereinigd met wattenstaafje en gedistilleerd water.
  • Ook het interieurtextiel van het huis was sterk vervuild en zat op verschillende plaatsen los of was vervormd. Het textiel werd grondig gestofzuigd met een museumstofzuiger. Loshangende galons werden terug vastgezet en het golvende tapijt (waardoor de meubeltjes geen plat vlak hadden om op te staan) werd losgemaakt en glad getrokken. Het papieren behang onderging een opfrisbeurt met smoke-sponges.
  • Verschillende textielaccessoires, zoals de kussentjes van de bedden, de meubelstoffen, franjes en kledij van het poppetjes zijn gestofzuigd en gereinigd.
  • Het broze en breekbare textiel van de piano is verwijderd en vervangen door een gelijkaardige stof.
  • Het porseleinen poppetje ontbreekt een voetje waardoor ze lange tijd liggend werd gepresenteerd. Hier kozen we om dit bij te maken en het poppetje nadien staand te presenteren.

De restauratie kwam tot stand door samenwerking en adviesverlening binnen het conservatie- restauratiewerkdomein, met dank aan externe restauratoren, jobstudenten conservatie & restauratie Universiteit Antwerpen en restauratoren Behoud en Beheer, Musea en Erfgoed.

Zie ook

Een blik op de collectie

Tot 15.10.2023

AFGELOPEN | Je kwam meer te weten over de mens achter de museumstukken van het MAS: wie gebruikt ze? Wie verzamelt ze? En je wierp tegelijk een blik achter de schermen van het museum.

Iemand thuis?

Op zoek gaan naar de rioolkrokodil, luisteren naar pratend servies, gezelschapspelletjes spelen of op de muren tekenen... In de speelse familie-expo 'Iemand thuis?' ga je samen op ontdekking in de MAS-collectie. Met het hele gezin denk je na over wat een 'thuis' betekent. En één ding valt al te verklappen: dat is voor iedereen anders. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief